Loslaten, zelfstandig worden

Op Facebook gaat momenteel een filmpje rond waarbij het loslaten van je kind centraal staat. Dat heeft voor mij nog altijd een ver van mijn bed show geleken. Tuurlijk weet je dat er een moment komt dat je een zelfstandig mens hebt gevormd, tenminste dat is de bedoeling van het ouderschap lijkt me. Maar dat die momentjes die daar dus aan vooraf gaan meer met me doen dan verwacht verraste me een beetje.

Het voor het eerst naar school gaan vond ik alleen maar mooi. Mijn 4-jarige kleuter vindt het er geweldig en gaat graag naar school. Dat hij alleen binnen een half jaar al zou besluiten dat het zo leuk is, dat gedag zeggen er niet meer in zit. Dat verraste me. Tot deze week kreeg ik standaard een knuffel en een kus en werd er gezwaaid bij het raam. Nou ja, dat laatste werd de afgelopen tijd al wat minder. Maar deze week gaf ik hem zijn melk (om in de krat voor de koelkast te kunnen zetten) en voordat ik me omdraaide zat hij al op zijn stoeltje aan de andere kant van de klas. Een beetje verbouwereerd bleef ik staan en vroeg me af of ik hem nog even zou roepen. Vorig jaar gebeurde het namelijk nog wel eens dat hij hard begon te huilen als hij niet genoeg afscheidskussen had gehad. Ik besloot dat niet te doen, en liep naar het raam om te zwaaien. Maar ook daar geen enkele reactie.

In de avond vroeg ik aan hem of hij door had dat hij mama geen kus en knuffel meer had gegeven bij het naar de klas gaan. Volmondig zei hij “ja” ! Een dag later gebeurde inderdaad precies hetzelfde. Ik houd mezelf voor dat het alleen maar fijn is dat hij er zo op zijn plek is, en dat afscheid nemen niet nodig is. Dat het een normale routine is, en dat mama er alleen nog is voor het meelopen naar school. Toch stond ik de afgelopen dagen met een soort leeg, ontheemd gevoel. Waarbij ik mezelf gelijk de vraag stelde: gaf ik hem nu een kus en knuffel voor hem, of deed hij dat eigenlijk voor mij? Het zal ergens in het midden gelegen hebben. Ik ga maar even wennen aan deze nieuwe situatie…..

Loslaten, zelfstandig worden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s