Hoe ga je om met de dood?

Ok, het is niet echt de meest vrolijke titel, maar het was voor ons wel heel actueel afgelopen week. Vorige week kwam opa-opa (opa mondharmonica) te overlijden. De opa van mijn man. En hoewel het overlijden bij het leven hoort, is het heel verdrietig en ook lastig. Want hoe leg je een kleuter uit dat hij iemand nooit meer in het echt zal zien?

Op de ochtend van opa zijn overlijden lichtte ik mijn man in met de zin: “Opa is overleden”. Onze kleuter kwam net van de trap af en vroeg welke opa het was. Hij dacht namelijk eerst aan een van onze vaders. Dus ik heb hem uitgelegd dat het om opa-opa ging (zo noemen we de overgrootopa’s) Toen hij door had om wie het ging, zei hij: “Dus ik zie hem nooit meer?” Ik zei: “nee je ziet hem nooit meer in het echt, maar we kunnen hem nog wel een bezoekje brengen op de plek waar hij is.”

Daarna kwam het overdenken, want wat als hij met nog meer vragen komt. Hoe leg je dood gaan en afscheid nemen uit? Nu zitten we in de familie met allemaal kindjes in dezelfde leeftijd dus konden we mooi een beetje overleggen. Ik heb besloten om vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden, maar nog heel minimalistisch. Dit is alleen niet echt nodig geweest. Kleuter en dreumes zijn niet mee geweest naar het afscheid. Dat leek ons geen meerwaarde. Dus de oudste ging gewoon naar school en mijn moeder kwam op de jongste passen. Na afloop, toen we weer thuis waren, heb ik mijn oudste het gedenkkaartje met de foto van opa-opa gegeven. En daarbij verteld dat we afscheid hadden genomen van opa. Hij heeft er een tijdje mee gezeten en stil naar gekeken. Toen gaf hij hem weer aan mij.

Hoe ga je om met de dood?

Een gedachte over “Hoe ga je om met de dood?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s