Zindelijk zijn

Hallelujah! Het lijkt erop dat we de luiers voor onze kleuter voortaan links kunnen laten liggen. Vanaf ongeveer zijn vierde verjaardag slaap hij in zijn onderbroek, en op een ongelukje na gaat het steeds goed. Als hij moet plassen roept hij me zachtjes en gaan we snel na de toilet. Soms in de nacht, soms houdt hij het de hele nacht vol. Met alle kleine kinderen om me heen besef ik me heel erg dat er grote verschillen zijn tussen het zindelijk worden per kind. Dit is het traject dat wij hebben doorlopen:

In de zomer toen onze oudste twee jaar (en een paar maanden) oud was, dachten wij dat het een goed idee zou zijn om te beginnen met zindelijkheidstraining. Dat hebben we een paar weken volgehouden, maar meneer plaste gerust overal waar hij liep. Conclusie: dit was te snel. Niet lang daarna, met 2,5 jaar, ging het steeds beter met op het potje zitten en naar de WC gaan. En dus hadden we hem ineens plaszindelijk. Dan kom je voor een mooi dilemma: want het liefste wil je hem dan uit de luiers, maar hij was alleen plaszindelijk. Dat andere wilde hij pertinent niet op de WC doen. Biotex had dat kwartaal dankzij ons een geweldige omzet! Gelukkig ging dat ook langzaamaan de goede kant op en na een half jaar ging hij voor alles naar de WC en waren de ongelukjes eigenlijk ook voorbij.

Een paar maanden geleden merkten we dat zijn luiers ’s nachts ook steeds vaker droog waren. Om ze helemaal droog te krijgen gingen we hem er om 23:00 uithalen om nog even te plassen. Dat veranderde weinig. Omdat hij tussendoor een keer ziek werd en rust heel belangrijk was besloot ik hem toen niet wakker te maken. En wat bleek, dan was hij wel ineens droog. Het leek dus alsof dat eruit halen, het plassen alsnog triggerde. Toen hij een paar weken geleden eigenlijk steeds droog was besloot ik het te gaan proberen zonder luier. Dit met hem besproken en hij wilde ook geen luier aan. Speciale hoes over zijn matras en slapen maar. In een week tijd hebben we 1 ongelukje gehad, en alle andere avonden zijn goed gegaan. Hij wil zelf ook geen luier meer aan. Met 4 jaar werd hij dus niet alleen kleuter, maar ook helemaal zindelijk! (Nu zijn broertje nog, over anderhalf jaar maar weer eens gaan proberen)

Zindelijk zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s