Peuterpraat

Onlangs zijn onze peuter en baby geobserveerd op het kinderdagverblijf. Dat doen ze eens per jaar en dan wordt er gekeken hoe de vooruitgang is en waar ze staan ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Bij baby’s hangen ze er nog niet zoveel aan op, maar bij dreumesen en peuters kun je eventueel advies krijgen om ergens achteraan te gaan.

In ons geval was er niets bijzonders. Peuterpuber is fysiek heel handig, weinig creatief maar wel veel fantasie. Het aha-momentje zat in de taal. Want hij schijnt zich nogal goed te kunnen uiten. Omdat ik niet wist wat er bij zijn leeftijd verwacht wordt was dit wel grappig om te lezen en te horen. Momenteel liggen we regelmatig plat van het lachen om wat hij zegt, en vooral ook de momenten waarop. Hij praat ons na en hoort alles dus wij moeten opletten. Afgelopen week stonden mijn man en ik samen mijn auto te krabben. Toen we al eventjes bezig waren vroeg peuterpuber: “Gaat alles goed papa en mama?” Totaal niet verwacht en de empathie achter de vraag is ook iets nieuws in zijn ontwikkeling.

Vandaag kreeg hij een woord voor het eerst niet goed uitgesproken. Hij heeft geen moeite met woorden zoals paraplu, portemonnee en dergelijke. Maar in bad moest ik een ‘strooi’ maken. Omdat ook Sinterklaas er nu is vroeg ik wat hij met ‘strooi’ bedoelde. Had hij het over de Pieten? “Nee, mama. Strooi met golven!” Ah, meneer bedoelde een storm maken. Na een paar keer oefenen kwam het woord storm er dan toch goed uit. Ik vind taal belangrijk, lees hem voor sinds dat hij geboren is. Of dat de reden is dat zijn taal goed ontwikkeld is dat weet ik niet. Maar ik vind het heerlijk dat hij op een leeftijd is gekomen waarbij hij zich goed kan uiten. En het hakkelen en struikelen wanneer hij sneller wil praten dan mogelijk is, is ook heel herkenbaar!

Peuterpraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s