Omgaan met teleurstellingen

Dat valt nog niet mee. Omgaan met pure teleurstelling van je kind. Ook al weet je dat hij er van zal moeten leren. Ik heb mijn peuterpuber nog niet heel vaak gezien met groot verdriet. Wel nijdigheid, boosheid, huilen om pijn. Maar hardvochtig huilen omdat een verwachtingspatroon niet uitkomt, dat kende ik nog niet van hem. Tot vorige week.

Hij mocht weer naar de judo en dat is dikke pret, hij kan daar echt de hele week naar uit kijken. Helemaal omdat hij dit samen met zijn grote vriend doet, de buurjongen. En grote vriend is hij in dit geval ook letterlijk, want de buurjongen is ruim een jaar ouder en gaat alweer een tijdje naar school. Afgelopen week waren er twee nieuwe kindjes op de judo. Een meisje (het allereerste meisje van de groep) en een jongen. Deze jongen was een vriendje van de buurjongen. Het was dus dikke pret toen die elkaar zagen, want voor de buurjongen was het natuurlijk ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ en hoe mooi is het als je nog meer vriendjes bij elkaar hebt.

Nou daar dacht peuterpuber dus anders over. Hij zag het als pure inbreuk van zijn vriendschap. Voelde zich het vijfde wiel aan de wagen. Dit resulteerde in een uitermate verdrietig mannetje dat bij de start van de les huilend naar buiten kwam lopen. Ik heb misschien wel 20 minuten met hem zitten praten, kreeg hem uiteindelijk zo ver dat hij een oefening mee deed. Maar daarna begon het riedeltje opnieuw. Overigens haalde de buurjongen ook elk trucje tevoorschijn om peuterpuber erbij te betrekken. Maar voor hem was het leed geleden. Ik ben met hem naar huis gegaan. Heb thuis in alle rust, toen hij weer rustig was uitgelegd dat de buurjongen meer vriendjes heeft, net als hij, en dat er dus meerder kindjes met hem spelen. Hij wilde wel weer judoën. Afgelopen weekend hebben ze fijn samen gespeeld. Komende week gaan we het weer proberen op de judo. Ik ben benieuwd.

Omgaan met teleurstellingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s