Kan een peuter wildplassen?

Gisteren heb ik me nogal lopen opwinden over een bericht over een wildplassende peuter in Uden. Mattias moest ineens plassen en opa zette hem tegen een gevel aan om zijn plasje te doen. Niet de meest voor de hand liggende plek. Het was de gevel van een bakkerij en ik kan me voorstellen dat de bakker er niet heel vrolijk van wordt, maar een peuter met hoge nood betekent echt hoge nood. Oftewel: plassen of een natte broek.

Ik begrijp die opa, waarschijnlijk had ik nog even snel met hem naar een boom gerend, maar die opa heeft zijn kleinzoon waarschijnlijk niet iedere dag bij en dus was het even paniek. Het jongetje is 2 jaar en al zindelijk. Ik vind het knap. Jongens zijn vaak niet zo snel. Ik vind het al helemaal bijzonder dat hij zelf aangeeft dat hij moet plassen. Dat deed mijn peuterpuber nog niet toen hij 2 was. Maar goed, lichte paniek want er moest geplast worden en het muurtje was het eerste wat opa kon verzinnen.

En dan rijdt er een jonge agent langs. Ik ga er even vanuit dat hij nog geen kinderen heeft. En dat hij de urgentie van een jongetje dat roept “ik moet plassen!” nog niet kent. Nee, in het handboek van de diender staat dat openlijk op straat plassen beboet mag worden onder de noemer ‘wildplassen’ en daar wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijd. Enig inlevingsvermogen ontbreekt deze jonge heer helemaal en dus wordt opa witheet en schrijft de blauwe pet zonder blikken of blozen een prentje. Gelukkig is daar dan de media die vanuit de publieke verontwaardiging over de boete schrijft. Gelukkig, en helaas. Want waarom is het zo lastig om iedere situatie apart in te kunnen schatten en soms wat strenger te zijn en de andere keer de regels te laten varen. Het is net als bij het opvoeden van kinderen. Uiteindelijk is de boete verscheurd, maar bij mij knaagt er nog steeds een gevoel van onvrede over de onmacht van die opa op dat moment en het jongetje dat zijn opa zo boos heeft zien worden omdat een overijverige jonge gast bang is dat hij op zijn vingers wordt getikt als hij de regels niet naleeft.

Kan een peuter wildplassen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s