Paspoort voor baby

Wij gaan dit jaar nog op vakantie. Ver, dus we gaan vliegen. Tien uur lang in een vliegtuig. Ik vind het nu al spannend want voor beide jongens wordt dit de eerste keer. Maar de voorpret is al begonnen met het gereed maken van de reisdocumenten. Voor peuterpuber heb ik vorig jaar al een paspoort laten maken. Ik vind hem nu al ontzettend veranderd ten opzichte van zijn foto. Maar nu dus de baby op de foto!

Inmiddels is baby ruim 7 maanden en ben ik met hem bij de fotograaf geweest. Want hij krijgt zijn eigen paspoort. Vroeger werd je tot je 12e bijgeschreven op de reisdocumenten van je ouders, maar dat hebben we mooi verpest met al die scheidingen tegenwoordig. Dus krijgt ieder mens, zo klein als ze zijn, hun eigen reisdocument. Waar bij ons de documenten voortaan tien jaar geldig zijn, is dit bij kinderen vijf jaar. Ik heb nu al medelijden met mijn jongste als hij vier jaar is. Dan staat er een blije baby van 7 maanden hem aan te staren en moet hij zich daarmee legitimeren. Wie dat bedacht heeft?

Gelukkig hoefde baby zijn mond niet dicht te houden op de foto en was ook een klein lachje toegestaan. Of zoals de fotografe zei: “Kleine kindjes kun je niet dwingen om stoïcijns, met de lippen op elkaar, in de camera te kijken”. Het is een ontzettend lieve foto. Maar zou het niet een beter idee zijn om de geldigheid van een reisdocument in ieder geval onder de vijf jaar voor maximaal twee jaar uit te geven? Kindergezichtjes veranderen nog zoveel. Baby mag zich in ieder geval over een paar jaar bij attractieparken gaan legitimeren (om aan te tonen dat hij nog gratis naar binnen mag) met een foto van een bolle baby. Hopelijk zijn de gelijkenissen dan nog aanwezig, Maar goed, eerst op reis!

Paspoort voor baby

Een gedachte over “Paspoort voor baby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s