Schildklierwaarden

Sinds een jaar heb ik ineens verstand van TSH en T4. Waardes die bepalen hoe het met je schildklier gaat. TSH stuurt de T4 aan die zorgt dat er voldoende hormonen worden afgegeven. In het begin van mijn zwangerschap werd mijn bloed geprikt op suiker en schildklierwaarden. Mijn BMI was namelijk net te hoog en dan krijg je automatisch die controles. Terwijl ik op de Tilburgse Kermis was voor werk werd ik gebeld door de verloskundige dat mijn schildklierwaarden te hoog waren en dat ik contact op moest nemen met de huisarts, maar het viel wel mee zei ze.

Na contact met de huisartes bleek het niet echt mee te vallen. Ik had op zijn hoogst een TSH-waarde van 6,4 en dat is normaal gesproken nog niet zo hoog, maar zwangeren willen ze onder de 2,0 hebben. De TSH kon de T4 dus niet voldoende aansturen om genoeg hormonen af te geven. Als je schildklier niet goed genoeg werkt kan dit in het beginstadium ook de vorming van de schildklier van de baby beïnvloeden en later, bij de bevalling, kun je meer bloedverlies krijgen. Ik zag al een ziekenhuisbevalling voor me die ik niet wilde. Er moest dus gestart worden met medicatie en dat doen ze heel voorzichtig met 25mg. Uiteindelijk is het bij mij opgebouwd naar 125mg waardoor mijn TSH-waarde 1,1 was en dus ideaal.

Ik mocht een thuisbevalling. Dit werd er een uit het boekje en toen kwam dus de volgende vraag na de bevalling: wat doet mijn TSH? Oftewel: is het zwangerschap gerelateerd of had ik hier al langer ‘last’ van en ben ik voor de rest van mijn leven een schildklierpatiënt? Vandaag nam de internist voor het eerst officieel stelling. Na een aantal keer de medicatie al afgebouwd te hebben, blijkt het inderdaad met de zwangerschap te maken hebben gehad. Ik ben weer terug bij de 25mg en mijn TSH is 0,18 (nog steeds onder de normaalwaarde, dus erg laag maar de T4 is goed). Stoppen mag niet gelijk omdat ze bang zijn dat de klap dan te groot is voor de schildklier en deze alsnog te traag zou gaan werken. Ik kan die logica niet helemaal volgen, maar ik heb er niet voor gestudeerd. Nog 6 weken medicatie en dan hoop ik er vanaf te zijn.

Schildklierwaarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s