Waterpokken

Ik ben alert. Heel alert. Op rode bultjes. Afgelopen dinsdag was ik met de jongste op het consultatiebureau toen ik een kindje van het kinderdagverblijf zag. Helemaal onder de bultjes. Het kinderdagverblijf waar mijn peuterpuber ook naartoe gaat. De dag erna kregen we mail, twee van de kinderen hebben inderdaad waterpokken. Nu zou ik het normaal gesproken niet zo heel erg vinden als de oudste deze bultjesziekte ook zou krijgen. Hij kan er maar vanaf zijn. Maar mijn kersvers exemplaar is met zijn bijna 2 maanden eigenlijk nog te jong. Ik probeer dus op te letten dat mijn peuter niet in de richting van de baby hoest, en schone handjes heeft. Maar kan ik het zo voorkomen? Inmiddels ben ik het al een week in de gaten aan het houden. Peuterpuber zijn weerstand is al een tijdje niet je-van-het. Het kan dus een voorbode zijn. Maar het kan ook een zeer hardnekkige verkoudheid zijn waar de hele familie hier last van heeft. Nou ja, behalve ik, ik nies van de hooikoorts.

Maar ik ben er dus niet gerust op. En als ik ergens niet gerust op ben ga ik ‘googelen’. Hoe gevaarlijk zijn de waterpokken voor jonge kindjes? Nu blijkt dat er voornamelijk risico’s zijn voor zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en baby’s onder de 3 maanden. Ok, die heb ik dus. Wat zijn de risico’s? Dat blijkt heel erg mee te vallen. Tenminste, als je als moeder de waterpokken gehad hebt. Is dit niet het geval dan zou er longontsteking kunnen ontstaan. Nu meen ik me te herinneren dat ik ooit die bultjes gehad heb, misschien toch nog even voor de zekerheid bij mam checken, en dan verloopt de ziekte zelfs milder dan normaal. Is er dan geen nadeel? Jawel, de baby teert nog op de antistoffen die hij mee heeft gekregen bij de geboorte en in de borstvoeding. Dus niet op eigen antistoffen. Dit betekent dat hij de waterpokken later gewoon weer kan krijgen (of gordelroos, want dat is familie).

Ik wacht dus af en speur het buikje, benen, armen en gezicht van peuterpuber minutieus af. Maar wat mij betreft mag het nog wel een jaartje wachten….

Waterpokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s